VisszaVissza az előző oldalra

Legenda és Valóság - Horthy István repülő főhadnagy repülőbalesetének újabb vizsgálata címmel Magó Károly előadást tartott a szegedi Millenniumi Kávéházban

1942. augusztus 20-án 5 órakor Horthy István repülő főhadnagy élete utolsó bevetésére szállt fel, melynek során egy magyar felderítőgépet kellett volna oltalmaznia a kísérőjével, Nemeslaki Zoltán őrmesterrel. Amikor megközelítették a felderítő gépet, Horthy repülőgépe erősen szűkített fordulóval próbált besorolni, azonban a gépe kipördült és dugóhúzóba esett. A pilótának sikerült ugyan kivennie a gépet a dugóhúzóból, az alacsony magasság miatt mégis a földbe csapódott. Horthy István, Magyarország kormányzóhelyettese a balesetben elhunyt.

Ez a baleset - messze túlmutatva a balesetben meghalt pilóta személyén - rejtélyes történetek, összeesküvés elméletek, mendemondák egész sorát élesztette fel és táplálta évtizedeken keresztül. Magó Károly az eseményeket követő hét évtized multával újra megvizsgálta a baleset körülményeit a modern balesetkivizsgálási módszerek bevetésével, törekedve arra, hogy minden vitatott kérdés kapcsán tudományos magyarázattal tudjon szolgálni. Ennek a munkának a körülményeit és eredményeit tárja előadásában a közönsége elé Magó Károly.

Gibás archív fotók (Magó Károly engedélyével)

Gibás archív fotók (Magó Károly engedélyével)

Gibás archív fotók (Magó Károly engedélyével)

Magó Károly kapcsolódó cikkének tartalma itt