VisszaVissza az előző oldalra

Megjelent a BELVEDERE 2015. évi téli száma

A folyóirat publikálta OLÁH ANDRÁS PÁL "Az OVERLORD hadművelet, azaz az 1944. évi nyugat-európai partraszállás számára nyújtandó légi támogatás a Földközi-tengeri térségből" című forrásközleményét!

Megjelent a BELVEDERE 2015. évi téli száma OLÁH ANDRÁS PÁL "Az OVERLORD hadművelet, azaz az 1944. évi nyugat-európai partraszállás számára nyújtandó légi támogatás a Földközi-tengeri térségből" című forrásközleményével!

Részlet a forrásközlemény bevezető tanulmányából:

"Az OVERLORD hadművelet előkészületei kapcsán meggondolásra került a mediterrán térségből indítható, támogató és elterelő célú hadműveletek kérdése. A legnagyobb szárazföldi elterelő hadművelet maga az olaszországi hadszíntér harcai voltak, ahol 1944. január 12-től nagyszabású támadás volt kibontakozóban a Gusztáv-vonal ellen. Ez az Anzio és Monte Cassino térségében lezajlott véres csatákban teljesedett ki, végül Róma 1944. június 4-i elfoglalását eredményezte.

Ezzel egyidőben a szövetséges hírszerzés elemzés, valamint megfontolás tárgyává tette a Földközi-tengeri Szövetséges Légierő (Mediterranean Allied Air Force – MAAF) által nyújtható légi támogatás lehetőségeit is. Ugyan összefüggéseiben korábban is sejthető volt, az alább közölt dokumentum bizonyítékul szolgál arra, hogy a légiúton történő támogatási lehetőségek az alábbiak lehettek:

  1. A folyamatban lévő hadműveletek, főként a POINTBLANK, folytatása és befejezése.
  2. A balkáni szállítási útvonalak rombolása.
  3. Az OVERLORD hadművelet által megkívánt elterelő támadások.
  4. A német kézben lévő, az MAAF hatósugarába került olajipari objektumok lerombolása."